W powyższym artykule, przedstawimy kilka niezbędnych porad, dotyczących prawidłowego nakrycia stołu, które z pewnością zachwyci, zaproszonych przez Ciebie gości. W pierwszej kolejności należy wybrać odpowiedni obrus. Kolor nie ma tutaj większego znaczenia, także możesz go wybrać, według własnego uznania. Należy jednak pamiętać, o kilku niezwykle istotnych szczegółach, których absolutnie nie wo...

To ogólna, kontynentalna nazwa kuchni, która jest bardzo popularna wśród osób, poszukujących nowych doznań smakowych. Składa się na nią: KUCHNIA CHIŃSKA Do przygotowania dań, w dużej mierze wykorzystywane są następujące składniki: - pieprz syczuański, posiada ostry smak, o cytrynowym akcencie, który jest używany jako przyprawa do takich potraw, w których główne miejsce zajmuje kaczka lub ku...

Aby lokal gastronomiczny zatrzymał swoich klientów na dłużej niż jedną kolację, czy obiad musi zachęcić ich do powtórnego odwiedzenia restauracji. Ciekawą opcją, aby tego dokonać jest program lojalnościowy. Co prawda wiąże się on z dodatkowymi kosztami i zmianami organizacji pracy, jednak często przynosi znaczne, wymierne korzyści. Co to w ogóle jest program lojalnościowy? A więc są długotrwał...

Czy każda osoba może pracować w branży gastronomicznej? Teoretycznie tak, choć w praktyce wygląda to trochę inaczej. Dlaczego? Bo same umiejętności w tym zawodzie nie wystarczą. Są ważne, ale jeszcze bardziej istotne jest zamiłowanie do gotowania, a więc pasja, dzięki której czujemy, że to co robimy, ma sens. Do zostania kucharzem, prowadzi długa droga, gdyż na samym początku zostaje się pomocniki...

Chciałbyś otworzyć swój lokal gastronomiczny, ale nie bardzo wiesz, jak się do tego zabrać? Dzięki temu artykułowi, dowiesz się wszystkiego na ten temat. Kluczowa rzecz, nad którą powinieneś się zastanowić, to rodzaj lokalu gastronomicznego (restauracja, kawiarnia, cukiernia, pub, bar szybkiej obsługi), a co za tym idzie - wydatki, na jakie możesz sobie pozwolić, gdyż w przypadku restauracji, kosz...

O ich posiadaniu, marzą prawie wszyscy restauratorzy. Są jednym z najwyższych odznaczeń, jakie restauracja może otrzymać - Gwiazdki Michelin. Ich historia sięga 1900 roku, kiedy to francuski przemysłowiec Andre Michelin, stworzył przewodnik turystyczny dla kierowców, w którym opisywał miejsca, znajdujące się we Francji, w których mogą się oni zatrzymać na nocleg oraz dobrze zjeść. Natomiast w 1926...

Ubrania gastronomiczne w różnego rodzaju lokalach są bardzo ważnym elementem, do którego niestety często nie przywiązuje się wagi. Praca w kuchni wiąże się z trudnymi warunkami pod względem wysokich i niskich temperatur, czy wilgoci. Pracownicy mają do czynienia z ogniem oraz ostrymi urządzeniami i przedmiotami. Istotny jest więc odpowiedni ubiór, który zapewni komfort pracy, ale też bezpieczeństw...

Wielu właścicieli lokalów gastronomicznych zastanawia się nad tym, w jaki sposób przyciągnąć do swoich restauracji jak najwięcej klientów. Odpowiedź jest bardzo prosta. Pomijając wyśmienity smak potraw, który zawsze ma pierwszorzędne znaczenie, nie można również zapomnieć o wystroju wnętrza lokalu. Odpowiednia dekoracja nadaje miejscu niepowtarzalny klimat, który z pewnością docenią jej goście. Wa...

Prowadzenie restauracji nie jest takie proste, jak na pierwszy rzut oka, mogłoby się wydawać. Wiąże się ono z posiadaniem pewnych umiejętności, którymi powinien odznaczać się dobry restaurator. Przede wszystkim są to: kreatywność oraz pozytywna energia. Niestety, ale posiadanie wyłącznie samych pieniędzy, bez pewnych cech osobowości, nie gwarantuje sukcesu. Właściciel restauracji powinien być też ...

Nie wszyscy właściciele lokalów gastronomicznych, przykładają szczególną wagę do kolorów, które zdobią wnętrza ich restauracji. Jest to często popełniany błąd, gdyż dobór właściwych barw ma ogromne znaczenie, ponieważ podświadomie wpływają na samopoczucie i odczucia gości względem lokalu, w którym przebywają. Możemy zrobić to sami lub skorzystać z usług dekoratora wnętrz, który pomoże nam dobrać o...