Czapki kucharskie

Opis:

Czapki kucharskie w różnych rozmiarach zarówno pod kątem wysokości, jak i szerokości, a także w różnych typach krojów. Gwarantujemy, że kucharz będzie czuł się w naszej odzieży komfortowo i nie będzie ona przeszkadzać mu w tworzeniu przepysznych potraw dla gości. Czapka kucharska podkreśli również jego profesjonalizm i kompetencje.

Cena czapki kucharskiej:

22 zł netto

i_1193_0_01d

Czapki kucharskie – ogólne informacje

Czapka kucharska jest istotnym elementem odzieży gastronomicznej każdego profesjonalnego kucharza, czy też jego pomocników. Istnieje wiele jej rodzajów takich jak: budyniówki, furażerki, toczki, czapki uniwersalne, z siatką, z daszkiem, czy też ochronne siatki na włosy. Tradycja nakrycia głowy kucharzy sięga czasów starożytnych. Początkowo miała podnosić rangę szefa kuchni. Później jednak jej zadaniem było zapobieganie dostania się do potraw włosów. Istnieje legenda, że król Henryk VIII znalazł w swojej zupie włos kucharza i oburzony tym faktem od tego czasu nakazał wszystkim szefom kuchni zakładać nakrycie na głowę, by uniknąć tego zjawiska ponownie. Dzisiejsze czapy mają ok.12 cali wysokości, jednak te noszone przez młodszych kucharzy i uczniów są znacznie niższe. Dla wielu szefów kuchni mimo, iż występują one w wielu wariantach kolorystycznych, tradycją jest biała czapa, która symbolizuję władzę i wiedzę. Czapki wykonywane są z różnego rodzaju tkanin, wiskozy, a nawet papieru. Posiadają z tyłu rzep lub ściągacz pozwalający dopasować się go każdej głowy.