Jakie ubranie służbowe, wymagane jest w zawodzie kelnera / kelnerki?

                   Wiadomo nie od dziś, że klient zawsze zwraca uwagę na szczegóły, nawet te, wydające się na pierwszy rzut oka – mało istotne. Ma to duży wpływ na to, czy w przyszłości klient ponownie odwiedzi nasz lokal. Dlatego też, do obowiązku szefa baru, restauracji lub kawiarni, należy wybór odpowiedniego stroju dla swoich pracowników. Czym takie ubranie się odznacza? W przypadku mężczyzn jest to: muszka (sprawdza się najlepiej, ale krawat też może być), koszula z długim rękawem (w kolorze białym), kamizelka, zapaska kelnerska, (która powinna być wykonana z materiału poliestrowego, odpornego na wszelkiego rodzaju odbarwienia i  zagniecenia), spodnie, skarpety i półbuty (wszystkie w ciemnym odcieniu). Natomiast kobiety powinny mieć założoną: białą koszulę lub bluzkę ( nie ma to większego znaczenia), zapaskę kelnerską,  czarne rajstopy, spódnicę i buty, które nie mogą odsłaniać palców ani pięt. Jest to najbardziej ogólny wzorzec ubioru kelnerskiego.

                    Oczywiście, w zależności od rodzaju i prestiżu lokalu, będzie on ulegał drobnym modyfikacjom. Przykładowo: w ekskluzywnej restauracji, mieszczącej się w pięciogwiazdkowym hotelu, będzie czymś zupełnie naturalnym, a wręcz wymaganym, by strój kelnera był elegancki. Z kolei, w tradycyjnym, niewielkim barze, taki ubiór byłby zdecydowanie nie na miejscu, gdyż powinien być dużo mniej oficjalny. Jest jednak kilka wspólnych faktów dla ubrań kelnerów, niezależnie w jakiego rodzaju lokalach gastronomicznych pracują. Pod żadnym pozorem nie mogą być one jaskrawe, gdyż niestety, ale na klientów działają bardziej odstraszająco niż przyciągająco. Najlepiej jeśli strój będzie prosty, ale schludny oraz w neutralnych, stonowanych kolorach, które będą w całkowitej harmonii z barwami wnętrza lokalu. Jeśli ubiór będzie też na swój sposób oryginalny i niepowtarzalny, (w granicach dobrego smaku), a więc nieco inny niż w konkurencyjnych zakładach gastronomicznych, to zapadnie konsumentom w pamięć, i wtedy z pewnością, jeszcze niejeden raz, ponownie zobaczymy ich w swoim lokalu.

                  Należy także pamiętać o tym, że ubranie musi być dopasowane do indywidualnej figury pracownika, gdyż świadczy to o jego schludności. Podsumowując, na służbowym ubiorze nie należy oszczędzać, gdyż zamiast zyskać, można wiele stracić. Szczególnie może na tym ucierpieć renoma miejsca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *