Obowiązki kelnera

                  Zawód kelnera należy do bardzo wymagających profesji. Profesjonalna obsługa klienta restauracji jest jej wizytówką. Dobry kelner to ten, który posiada odpowiednie umiejętności oraz doświadczenie w branży. Ważny jest również jego stosowny, określony przez restaurację ubiór, nienaganna postawa i kultura osobista.  Łatwość nawiązywania kontaktu z klientem, otwartość oraz odporność na stres niewątpliwie ułatwiają pracę w tym zawodzie.

                  Do podstawowych obowiązków kelnera należy profesjonalna obsługa gości, rozpoczynając od prawidłowego przygotowania sali. Restauracja powinna się odznaczać wysoką czystością, harmonią i estetyką. Jej odpowiednie przygotowanie to niezwykle ważny element. Kelner musi zadbać o przygotowanie sztućców i niezbędnych naczyń, odpowiednie ułożenie krzeseł oraz nakrycie stołu według określonych standardów. Pierwsze wrażenie klienta jest bardzo ważne. Po wejściu gości do restauracji zadaniem kelnera jest ich przywitanie oraz wskazanie wolnych stolików. Następna czynność to podanie menu przyjęcie, potwierdzenie i zapisanie zamówienia. Znajomość karty dań przez kelnera to jedno z najważniejszych jego zadań. Dzięki temu możliwe jest profesjonalne doradztwo i odpowiedź na wszystkie nurtujące klientów pytania odnośnie zamawianego jedzenia. Istotna jest również wiedza odnośnie kolejności serwowania napoi i poszczególnych dań. Doradztwo odpowiedniego wina, piwa czy innego napoju do konkretnych potraw na pewno ukaże profesjonalne podejście do zawodu i znajomość fachu. Wydawanie dań wymaga odpowiedniego serwisu i wiedzy odnośnie czynności wykonywanych z prawej i lewej strony konsumenta. Zawód kelnera wiąże się z kontaktem z różnymi ludźmi, również obcokrajowcami, dlatego umiejętność posługiwania się wieloma językami na pewno wpływa na korzyść jego pracy. Ważna jest też komunikatywność, życzliwość i uprzejmość.  Przyjmowanie i realizacja zamówień, to właściwie podstawowe obowiązki kelnera. To on jako pierwszy odbiera od klienta pochwałę lub reklamację co do serwowanych potraw. Bardzo ważne w pracy kelnera jest utrzymanie stolików w czystości oraz upewnianie się, czy goście zadowoleni są z obsługi proponując przy okazji dodatkowe napoje. Jeśli wszystko jest w porządku gwarantuje to pozyskanie nowych klientów. Szczegóły pracy kelnera zależą w dużej mierze od lokalu. W wielu restauracjach występuje podział na kelnera podającego wina, serwującego dania, kierownika sali i barmana. Zdarza się też, że wszystkie obowiązki spoczywają na każdym pracowniku. Bardzo ważna jest wtedy umiejętność współpracy z innymi oraz odporność na presję czasu i stres. Kelner ma do czynienia z pieniędzmi, podczas regulowania rachunków z klientem, dlatego dla każdego właściciela restauracji i klienta ważną cechą jest uczciwość. Nagrodą za profesjonalną obsługę jest napiwek. Ostatnim zadaniem kelnera jest pożegnanie gości i całkowite posprzątanie stolika, wraz z przygotowaniem go na wizytę kolejnych gości.

                  Podstawą w pracy kelnera jest dbanie o dobry wizerunek restauracji poprzez profesjonalną obsługę klienta. Zadowolony i najedzony gość z pewnością zawita ponownie w to samo miejsce, reklamując je innym. Jeśli kelner zdobędzie sympatię, dzięki wywiązaniu się ze wszystkich swoich obowiązków może liczyć na satysfakcję i nagrodę. Praca przy obsłudze to nie tylko ogromny wysiłek psychiczny, ale i fizyczny, dlatego każdemu kelnerowi należy się szacunek i poszanowanie jego pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *