Czy każdy może pracować w gastronomii?

Czy każda osoba może pracować w branży gastronomicznej? Teoretycznie tak, choć w praktyce wygląda to trochę inaczej. Dlaczego? Bo same umiejętności w tym zawodzie nie wystarczą. Są ważne, ale jeszcze bardziej istotne jest zamiłowanie do gotowania, a więc pasja, dzięki której czujemy, że to co robimy, ma sens. Do zostania kucharzem, prowadzi długa droga, gdyż na samym początku zostaje się pomocnikiem kuchennym.

Do jego głównych zajęć, należy:

  • obieranie owoców i warzyw,
  • drobna pomoc szefowi kuchni,
  • wykonywanie prac porządkowych na terenie kuchni (mycie brudnych talerzy, oczyszczanie sprzętu kuchennego, blatów stołów czy przemywanie podłóg).

Tak więc, pierwsze kroki w gastronomii, nie mają zbyt wiele wspólnego z tym, co chciałoby się robić, czyli gotowaniem. Jednak, jeśli już dotrwamy do końca, to jednego możemy być pewni, że praca kucharza nigdy nie bywa nudna i monotonna, gdyż nie kto inny, jak właśnie on, zajmuje się przyrządzaniem potraw, jak również określaniem ich miejsc w karcie menu. Niezwykle ważna w tym zawodzie jest kreatywność, gdyż to ona decyduje o osiągnięciu przez kucharza – sukcesu, na rynku pracy. Osoba zajmująca to stanowisko, nie powinna bać się przeprowadzania eksperymentów kulinarnych, gdyż nic tak nie przyciąga klientów do restauracji, jak możliwość odkrycia nowych, niepowtarzalnych smaków potraw, których nie otrzymają w żadnym innym, konkurencyjnym lokalu gastronomicznym.

Oczywiście, przy wyborze tego zawodu, należy wziąć pod uwagę także inne aspekty tej pracy. Kucharz, większą część swojego czasu, spędza w kuchni, w której panuje wysoka temperatura, spowodowana nieustannym działaniem pieców, palników czy podgrzewaczy, jak również dźwiga bardzo ciężkie garnki, co wpływa na powstawanie wad, a następnie chorób kręgosłupa. Nie jest więc to praca, dla osób o słabym zdrowiu fizycznym. Kucharz powinien także umieć radzić sobie ze stresem, gdyż to do niego, kierowane są ewentualne skargi klientów, jeśli uznają, że danie nie było wykonane w taki sposób, jakiego oni oczekiwali.

Zarobki kucharza, zależne są od jego umiejętności oraz prestiżu restauracji, w której pracuje. Średnie wynagrodzenie na tym stanowisku, wynosi 2000 – 3000 złotych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *