Jak założyć własną restaurację lub inny lokal gastronomiczny?

Chciałbyś otworzyć swój lokal gastronomiczny, ale nie bardzo wiesz, jak się do tego zabrać? Dzięki temu artykułowi, dowiesz się wszystkiego na ten temat. Kluczowa rzecz, nad którą powinieneś się zastanowić, to rodzaj lokalu gastronomicznego (restauracja, kawiarnia, cukiernia, pub, bar szybkiej obsługi), a co za tym idzie – wydatki, na jakie możesz sobie pozwolić, gdyż w przypadku restauracji, koszty są zdecydowanie wyższe. Warto więc pomyśleć o skorzystaniu z pewnej formy wsparcia dla przyszłych przedsiębiorców, jaką jest dofinansowanie z Unii Europejskiej. Niezwykle istotna, jest także lokalizacja, gdyż od niej w dużej mierze zależy, powodzenie Twojego lokalu. Najlepiej, żeby był położony w centrum miasta, gdyż wtedy przyciągnie znacznie więcej osób, w tym także, zagranicznych turystów.

W pierwszej kolejności, musisz udać się do CEIDG, czyli Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, w celu zarejestrowania swojej firmy, jak również złożyć odpowiednie wnioski w Państwowej Inspekcji Sanitarno – Epidemiologicznej. Zgłoszenia w Sanepidzie, trzeba dokonać przynajmniej dwa tygodnie przed zamierzanym otwarciem lokalu.

Istnieje kilka możliwości, na podstawie których, możesz poprowadzić swój lokal gastronomiczny:

Jednoosobowa działalność gospodarcza – na tę opcję, decyduje się najwięcej osób. Jest to spowodowane tym, że rejestracja firmy jest wówczas o wiele szybsza, a koszty znacznie niższe. Poza tym, można skorzystać z różnego rodzaju pomocy, przeznaczonych dla początkujących przedsiębiorców, na przykład: “de minimis” lub też, płacić niższe składki ZUS, przez pierwszy rok prowadzenia swojej działalności. Rejestracja przedsiębiorstwa odbywa się w urzędzie miasta. W przypadku tego rodzaju działalności, właściciel jest tylko jeden, od którego nie jest wymagane wniesienie kapitału podstawowego, a z kolei, prowadzenie księgowości jest w dużym stopniu ułatwione, dotąd, dopóki przychód firmy nie będzie większy niż 1 200 000 euro. Jednak, jeśli firma będzie przynosiła wysokie zyski, a także, gdy będziesz chciał zatrudnić dużą ilość pracowników, to wtedy powinieneś zdecydować się na spółkę kapitałową lub cywilną.

Spółka cywilna – jest doskonałym wariantem, jeśli myślisz o niewielkim przedsiębiorstwie lub rodzinnej firmie. Nie rejestruje jej się w Krajowym Rejestrze Sądowym. Należy jednak dokonać wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Właścicielami firmy mogą być dwie lub więcej osób. Jeśli chodzi o ten rodzaj spółki, to podobnie jak w poprzedniej, nie wymaga się pierwotnego wkładu ze strony przedsiębiorców.

Spółka handlowa – należy dokonać wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego. Dotyczy to spółek, takich jak: komandytowe, jawne, z ograniczoną odpowiedzialnością.

Rodzaje opodatkowania:

Opodatkowanie na zasadach ogólnych – jeśli dochód firmy jest niższy niż kwota 85 528, wówczas podatek do opłacania, wynosi 18% dochodu. Natomiast, jeśli dochód przekracza sumę 85 528, to wtedy podatek wynosi 32%. Plusem takiego rodzaju opodatkowania jest możliwość korzystania z ulg podatkowych. Wymagane jest prowadzenie księgi przychodów i rozchodów.

Podatek liniowy – stawka procentowa, którą należy opłacać, będzie zawsze wynosić 19%, niezależnie od wielkości dochodów. Słabą stroną jest fakt, że  przy tej formie opodatkowania, nie przysługują żadne ulgi podatkowe.

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych – jeśli dochód firmy z całego roku, nie wynosi więcej niż 150 000 euro. To, jak wysoki będzie podatek, zależy od wielkości przychodów, tak więc, przedsiębiorcy nie mają możliwości odliczania kosztów firmy, z wyjątkiem składek ZUS.

Stawka ryczałtowa, w przypadku lokali gastronomicznych, wynosi:

8,5% – przychody od sprzedawania napojów, które zawierają więcej niż 1,5% alkoholu.

3% – całkowity przychód z lokalu gastronomicznego, oprócz przychodu ze sprzedawania napojów, zawierających ponad 1,5% alkoholu.

Opodatkowanie kartą podatkową – jest najłatwiejszym spośród innych rodzajów opodatkowania. Miesięczne składki podatkowe są niezmienne, jak również zmniejszone o składkę zdrowotną. Nie trzeba prowadzić księgi przychodów i rozchodów. W tym przypadku, o stawce podatku, decydują:

  • rodzaj działalności,
  • ilość osób, które zostały zatrudnione,
  • ilość ludzi zamieszkujących daną miejscowość, w której istnieje taka działalność.

Podatek VAT, właściciel lokalu gastronomicznego musi płacić, wtedy, gdy roczna wartość sprzedaży wyniosła więcej niż 150 000 złotych. Można zostać z niego zwolnionym, jednak pod pewnymi warunkami, a mianowicie:

  • jeśli klientami są osoby fizyczne (posiadające zdolność prawną),
  • cena produktu zawiera niskie koszty,
  • dostawcy nie są płatnikami VAT.

Należy także pamiętać o wymaganiach ze strony Sanepidu, które muszą być w 100% spełnione, żeby można było prowadzić lokal gastronomiczny, otrzymaniu koncesji na alkohol, (jeśli chcemy go sprzedawać) oraz ubezpieczeniu lokalu. Oczywiście, należy także zadbać o odpowiednią reklamę punktu gastronomicznego, żeby zawsze, niezależnie od pory roku, przyciągał jak największą ilość klientów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *