Jakie powinno być wyposażenie kelnera?
Pierwszego wrażenia nie można powtórzyć! Kelner jest wizytówką każdej restauracji, dlatego zwracamy uwagę nie tylko na wygląd sali, ale też na personel, a w tym na osoby, które przynoszą nam posiłek do stolika. Praca kelnera wbrew pozorom nie jest prostym zawodem, tutaj liczy się charyzma, kultura oraz sprawne posługiwanie się wyposażeniem, które jest obowiązkowe. W tym artykule znajdziesz informacje o klasycznym i standardowym wyposażeniu kelnera.
Ubrania dla pracowników piekarni
W naszym sklepie znajdziesz najwyższej jakości ubrania dla pracowników piekarni. Koszula Polo, T-shirt, Bluzy dla piekarzy i cukierników, Spodnie cukiernik piekarz dla Pań i Panów. Możemy również zaoferować naniesienie haftu z logo Twojej piekarni.
Jak powinna być ubrana obsługa restauracji?
Wizytówką każdej restauracji jest schludnie wyglądająca obsługa. W zależności od typu lokalu kelnerzy reprezentują swoim strojem charakter danego miejsca. Mówiąc o cukiernikach i piekarzach często pojawia się kolor biały lub zielony. W restauracjach, które posiadają gwiazdkę Michelin kelnerzy najczęściej ubrani są w białą koszulę, czarny fartuch oraz ciemne spodnie. Niewątpliwie wszystkich łączy schludny wygląd, który zachęca do pozostania na dłużej. Nie tylko strój jest ważny, elegancko zaczesane włosy u Pań i Panów również są istotnym aspektem, jednoczenie z zadbanymi dłońmi i czystymi rękawiczkami, o których wspomnimy w dalszej części artykułu. Jemy oczami, zwracamy więc uwagę nie tylko na smak, ale też na wygląd potrawy, jak i osoby podającej na posiłek.
Fartuch gastronomiczny - funkcje i zastosowanie
Fartuch gastronomiczny jest najważniejszym elementem uniformu kucharza, piekarza lub kiedy po prostu gotujesz w domu i chcesz uniknąć zabrudzeń ubrań. Niewątpliwe podstawową funkcją fartucha gastronomicznego jest zabezpieczenie przed poparzeniami gorącymi cieczami, garnkami i patelniami. Na rynku są różne modele tego podstawowego elementu garderoby, ale jaki będzie odpowiedni? Przeczytaj nasz artykuł o fartuchach gastronomicznych i dowiedz się więcej!
Fartuchy kuchenne dla mężczyzn
Panowie zdominowali restauracyjne kuchnie. Czy mężczyźni gotują lepiej? Nie będziemy odpowiadać na to pytanie J Porozmawiajmy więc o fartuchach kuchennych dla mężczyzn. Restauracyjna kuchnia jest miejscem, w którym jesteśmy narażeni na poparzenia gorącymi cieczami, tłuszczem i innymi uciążliwymi zabrudzeniami, dlatego należy chronić swoje ciało w odpowiedni sposób. Niemal każdy mężczyzna stawia na pierwszym miejscu wygodę i funkcjonalność, więc jaki fartuch kuchenny będzie najlepszy dla mężczyzn?
Dlaczego obsługa lokalu nosi zapaski kelnerskie?
Praca kelnera wiąże się z bezpośrednim kontaktem z klientem, dlatego ważne jest, aby dress code był odpowiednio dostosowany. Będąc gościem restauracji, zwracamy uwagę nie tylko na wystrój, ale również na strój obsługi. Zapaska kelnerska jest niewątpliwie najważniejszym elementem każdej osoby przyjmującej zamówienie, a następnie przynoszącej posiłek do stolika. W artykule chcemy udzielić odpowiedzi, dlaczego obsługa lokalu nosi zapaski kelnerskie.
Czapki kucharskie - zapomniany atrybut kucharza?
Osoby lubiące odwiedzać różne restauracje, na pewno zwróciły uwagę na profesjonalny wygląd szefa kuchni oraz kucharzy. Niewątpliwie mogły też zauważyć u niektórych specyficzne nakrycie głowy. Czapka kucharska kiedyś była obowiązkowym elementem, bez którego praca w kuchni byłaby nie do pomyślenia. Chcesz poznać ciekawą historię atrybutu kucharza? Zachęcamy do przeczytania artykułu o czapce kucharskiej.
Bluza kucharska z logo restauracji
Dobrej jakości odzież gastronomiczna, a w tym bluzy kucharskie, powinna być połączniem komfortu i elegancji. Oferujemy najwyższej jakości ubrania przeznaczone dla pracowników restauracyjnych kuchni, kelnerów, piekarzy i nie tylko. Bluza jest obowiązkowym elementem garderoby każdego kucharza i szefa kuchni. Nie tylko musi być komfortowa, ale też spełniać powinna wymogi bezpieczeństwa i higieny podczas pracy. Oferujemy najwyższej jakości bluzy kucharskie wykonane z bawełny oraz materiału technicznego, tak aby każdy czuł się wygodnie, a jednocześnie był chroniony przed wszelkimi czynnikami, takimi jak gorący tłuszcz czy wrzątek.
Obsługa w restauracji – jakie powinno być wyposażenie oraz ubiór kelnera?
Wizytówką każdej restauracji jest schludnie wyglądający kelner. W zależności od typu restauracji kelnerzy reprezentują swoim strojem charakter i dane miejsce. Mówiąc o cukierniach/ piekarniach często pojawia się kolor biały lub zielony.
Jak zdobyć gwiazdki Michelin?
Gwiazdki Michelin, kojarzą się z luksusowym i pożądanym miejscem. Nie bez powodu, jest to symbol prestiżu i wyróżnienia restauracji, dzięki temu jest bardziej popularna, a tym samym odwiedzana przez wielu miłośników gotowania we własnej kuchni, ale też znane i cenione osoby. Na całym świecie jest zaledwie 100 restauracji, które posiadają 3 gwiazdki. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do przeczytania artykułu.