Czym kitel różni się od bluzy kucharskiej ?
Odpowiednio dobrana odzież gastronomiczna to element niezbędny codziennej pracy kucharza oraz obsługi kelnerskiej. Strój taki powinien posiadać kilka istotnych cech, dzięki którym praca w kuchni będzie bezpieczna i bezproblemowa. Szukając odzieży gastronomicznej dla swoich pracowników, zadajemy sobie wiele pytań, np. czy kitel różni się od bluzy kucharskiej? Czy lepsza będzie zapaska kelnerska krótka, czy długa? Jaką barwę odzieży wybrać?
Obsługa klienta w restauracji
Bardzo ważnym aspektem każdej restauracji jest odpowiedni poziom obsługi klienta. Im jest on wyższy, tym liczniejsza ilość klientów, co generuje większe zyski. Dbanie o profesjonalny wizerunek restauracji to istotny element pracy każdego pracownika. Zarówno kelner jak i pozostała załoga powinna odznaczać się odpowiednim, estetycznym, a zarazem schludnym wyglądem i nienaganną postawą.
Savoir-Vivre
Savior vivre to sztuka poprawnego zachowania się przy stołu. Nie chodzi tutaj o kluczowe trzymanie się zasad obowiązujących w restauracjach, ale zaznajomienie się i przestrzeganie podstawowych reguł dotyczących postawy podczas posiłku. Savior vivre coraz bardziej odchodzi w zapomnienie. Często ludzie boją się jeść w dobrych, eleganckich restauracjach w obawie przed popełnieniem jakiegoś błędu. Warto więc zadbać o to, aby kultura naszego społeczeństwa stała na jak najwyższym poziomie.
Jak ułożyć sztućce ?
Planując uroczysty obiad lub po prostu udając się do restauracji, wymagana jest znajomość położenia sztućców. Unikniemy w ten sposób zaskoczenia udając się do wykwintnego lokalu.
Jak reklamować restauracje?
Zakładając restaurację głównym celem jej funkcjonowanie jest pozyskiwanie nowych klientów oraz utrzymanie dotychczasowych dzięki pysznym potrawom, świetnej atmosferze lokalu i profesjonalnej obsłudze. Często jednak te podstawowe aspekty nie wystarczają. Wtedy warto wdrożyć reklamę, która z pewnością wpłynie na większą rozpoznawalność i renomę restauracji.
Jak ze zwykłej serwetki / chusteczki, stworzyć coś pięknego ?
Poniżej przedstawiamy sposoby na to, jak można przystroić stół.
Jak kelner powinien zachowywać się w stosunku do gości ?
Zawód kelnera cieszy się coraz większą popularnością. Młodzi ludzie, coraz częściej decydują się na czteroletnie technikum gastronomiczne, które doskonale przygotowuje do tej pracy, poprzez liczne praktyki w restauracjach, barach czy kawiarniach. Mimo to, przyszły kelner nie powinien na tym poprzestawać, gdyż kluczem do sukcesu jest ciągłe poszerzanie swoich kompetencji na różnego rodzaju warsztatach lub szkoleniach.
Najczęściej spotykane błędy wśród kelnerów
Za to, jak daną restaurację zapamiętają jej goście oraz czy do niej jeszcze kiedyś wrócą, w głównej mierze odpowiedzialny jest kelner. To on zajmuje się ich obsługą, która powinna być na wysokim poziomie. Poniżej znajduje się kilka istotnych wskazówek, o których należy pamiętać.
Jak powinna wyglądać organizacja pracy w restauracji ?
Prowadzenie restauracji nie jest takie proste, jak na pierwszy rzut oka, mogłoby się wydawać. Wiąże się ono z posiadaniem pewnych umiejętności, którymi powinien odznaczać się dobry restaurator. Przede wszystkim są to: kreatywność oraz pozytywna energia. Niestety, ale posiadanie wyłącznie samych pieniędzy, bez pewnych cech osobowości, nie gwarantuje sukcesu.
Odpowiednia kolorystyka Restauracji
Nie wszyscy właściciele lokalów gastronomicznych, przykładają szczególną wagę do kolorów, które zdobią wnętrza ich restauracji. Jest to często popełniany błąd, gdyż dobór właściwych barw ma ogromne znaczenie, ponieważ podświadomie wpływają na samopoczucie i odczucia gości względem lokalu, w którym przebywają.