Historia napiwków dla kelnerów i kultura napiwków w krajach
Dawanie napiwków kelnerom jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych praktyk w branży gastronomicznej. Choć nie jest to obowiązkowe, to jednak wiele osób uważa to za naturalny element zwyczajów kulturowych. Skąd wzięło się to zjawisko i dlaczego jest tak powszechne?
Obsługa w restauracji – jakie powinno być wyposażenie oraz ubiór kelnera?
Wizytówką każdej restauracji jest schludnie wyglądający kelner. W zależności od typu restauracji kelnerzy reprezentują swoim strojem charakter i dane miejsce. Mówiąc o cukierniach/ piekarniach często pojawia się kolor biały lub zielony.
Profesjonalny fartuch kuchenny
Fartuch kuchenny odgrywa bardzo ważną rolę w kuchni, niezależnie czy jesteś szefem kuchni czy miłośnikiem, amatorem gotowania. Ochrania nas przed poparzeniem gorącymi cieczami oraz zabrudzeniami. Na rynku jest obecnie mnóstwo wzorów, natomiast jak powinien wyglądać profesjonalny fartuch? Przeczytaj Nasz artykuł i wybierz odpowiednią opcję dla siebie lub swoich kucharzy.
Koszulka polo z logo firmy jako wizytówka restauracji
Koszulka polo ze względu na swój uniwersalny charakter bardzo chętnie wybierana jest jako jeden z elementów odzieży roboczej. Zyskała popularność dzięki niezwykłej wygodzie oraz komfortowi noszenia – zarówno podczas wykonywania czynności w pracy, jak i również w czasie wolnym. Noszą ją pracownicy lokali gastronomicznych, sprzedaży detalicznej czy kurierzy. Sprawdź, dlaczego koszulka polo z logo firmy to doskonała wizytówka restauracji. Koszulka polo z logo firmy dla obsługi kelnerskiej
Fartuchy dla sprzedawców – najważniejsze cechy
Fartuch to uniwersalna odzież, noszona przez pracowników wielu branż. Stanowi istotny element ubioru nie tylko dla obsługi kelnerskiej czy kucharzy, ale również dla pracowników sklepów. Elegancki model nadaje sprzedawcom profesjonalnego i schludnego wyglądu. Zastanawiasz się, jakie cechy powinny posiadać fartuchy dla sprzedawców? Zapraszamy do lektury naszego wpisu!
Bluza kucharska z długim czy krótkim rękawem?
Obok pytań o wybór menu, czy dostosowaniu kuchni do wymogów BHP należy postawić także pytania o odzież gastronomiczną dla pracowników. Jednym z rodzajów takiej odzieży są bluzy kucharskie. W naszym sklepie dostępne są w dwóch wariantach: z długim lub krótkim rękawem – jaką wybrać? Zapraszamy do przeczytania wpisu, który pomoże w wyborze odpowiedniej odzieży.
Kto powinien nosić spodnie kucharskie?
Spodnie kucharskie to odzież, która nie tylko chroni, ale także pomaga w pracy pracownikom kuchni. Nie tylko kucharze bowiem powinni nosić spodnie kucharskie, lecz także inni pracownicy lokalu gastronomicznego. W poniższym wpisie znajdziesz informacje o tym, dla kogo są dedykowane. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu spodni kucharskich?
Obsługa klienta w restauracji
Bardzo ważnym aspektem każdej restauracji jest odpowiedni poziom obsługi klienta. Im jest on wyższy, tym liczniejsza ilość klientów, co generuje większe zyski. Dbanie o profesjonalny wizerunek restauracji to istotny element pracy każdego pracownika. Zarówno kelner jak i pozostała załoga powinna odznaczać się odpowiednim, estetycznym, a zarazem schludnym wyglądem i nienaganną postawą.
Savoir-Vivre
Savior vivre to sztuka poprawnego zachowania się przy stołu. Nie chodzi tutaj o kluczowe trzymanie się zasad obowiązujących w restauracjach, ale zaznajomienie się i przestrzeganie podstawowych reguł dotyczących postawy podczas posiłku. Savior vivre coraz bardziej odchodzi w zapomnienie. Często ludzie boją się jeść w dobrych, eleganckich restauracjach w obawie przed popełnieniem jakiegoś błędu. Warto więc zadbać o to, aby kultura naszego społeczeństwa stała na jak najwyższym poziomie.
Jak ułożyć sztućce ?
Planując uroczysty obiad lub po prostu udając się do restauracji, wymagana jest znajomość położenia sztućców. Unikniemy w ten sposób zaskoczenia udając się do wykwintnego lokalu.