Jak kelner powinien zachowywać się w stosunku do gości ?

Wbrew pozorom, zawód ten do łatwych nie należy, gdyż wymaganych w nim jest wiele różnych umiejętności, między innymi: komunikatywność, bycie asertywnym czy znajomość języka angielskiego, przynajmniej w stopniu komunikatywnym. Zarówno kelnera jak i gościa lokalu gastronomicznego, obowiązują pewne reguły, których powinni względem siebie przestrzegać. Poniżej przedstawiamy niezbędne zasady savoir – vivre.

Kelner powinien być odpowiednio ubrany (koszula w kolorze białym z długim rękawem, muszka, kamizelka, zapaska kelnerska, czarne skarpety i półbuty). Ważne jest też, żeby jego strój nie był poplamiony czy pognieciony. Jeśli natomiast chodzi o samą osobę kelnera, to jego wygląd musi być zadbany, w szczególności mamy tu na myśli czyste dłonie i paznokcie. Kelner powinien być otwarty oraz odznaczać się wysoką kulturą osobistą. Niezwykle ważne jest też posiadanie przez niego umiejętności pracy w zespole, gdyż to on jako pierwszy przyjmuje od klientów pochwały bądź skargi, które powinien przekazać kucharzowi. Kelner musi też dbać o właściwą obsługę gości, to on nalewa im alkohol oraz zabiera puste talerze. Powinien też zachować formalny ton rozmowy. Coś, co jest zupełnie niedopuszczalne, to siadanie koło gości, spożywanie z nimi alkoholu czy sprzeczanie się.
Jeśli zaś chodzi o klienta lokalu gastronomicznego, to swoje odzienie wierzchnie powinien pozostawić w szatni, bądź na specjalnie przeznaczonych do tego celu – wieszakach. Kelnera przywołujemy poprzez skinięcie głową. Zaczynamy jeść wówczas, gdy wszystkie osoby, znajdujące się przy naszym stoliku, dostaną już swoje potrawy. Jeśli zadzwoni telefon, powinniśmy oddalić się od stolika i skierować do holu. Kiedy musimy odejść od stolika a nie skończyliśmy jeszcze posiłku, wówczas serwetkę pozostawiamy na poręczy stołka (stroną czystą do góry). Z kolei, jeśli skończyliśmy już posiłek to wtedy serwetkę umieszczamy po prawej stronie talerza. Jeśli podczas jedzenia zrobiliśmy sobie chwilę przerwy, to wtedy sztućce kładziemy na brzegach talerza. Natomiast, jeśli już skonsumowaliśmy danie, to nóż układamy po prawej stronie, z ostrzem skierowanym do wewnątrz, zaś po lewej stronie – umieszczamy widelec. Po skończonym posiłku, nie posługujemy się wykałaczkami przy stole. Przeciętny napiwek jest równy 10% sumy, jaką daliśmy za posiłek.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Przejdź do koszyka

Wróć do sklepu

Koszyk jest pusty

 

You can try some popular tags here:

Konto klienta

Konto klienta

Nie posiadasz konta?
Zarejestruj się
4