Obsługa w restauracji – jakie powinno być wyposażenie oraz ubiór kelnera?

Fartuchy, zapaski kelnerskie, muchy, T-shirty, koszulki Polo oraz rękawiczki. W naszym sklepie znajdziesz wszystkie elementy ubioru profesjonalnego kelnera. Możliwość wykonania haftu z logo restauracji. Szybka dostawa i profesjonalna obsługa.

Pierwszego wrażenia nie można powtórzyć! Wizytówką każdej restauracji jest schludnie wyglądająca obsługa. W zależności od typu lokalu kelnerzy reprezentują swoim strojem charakter danego miejsca. W restauracjach, które posiadają gwiazdkę Michelin kelnerzy najczęściej ubrani są w białą koszulę, czarny fartuch oraz ciemne spodnie. Niewątpliwie wszystkich łączy schludny wygląd, który  zachęca do pozostania na dłużej. Nie tylko strój jest ważny, elegancko zaczesane włosy u Pań i Panów również są istotnym aspektem, jednoczenie z zadbanymi dłońmi i czystymi rękawiczkami, o których wspomnimy w dalszej części artykułu. Jemy oczami, zwracamy więc uwagę nie tylko na smak, ale też na wygląd potrawy, jak i osoby podającej na posiłek. Praca kelnera wbrew pozorom nie jest prostym zawodem, tutaj liczy się charyzma, kultura oraz sprawne posługiwanie się wyposażeniem, które jest obowiązkowe. W tym artykule znajdziesz informacje o klasycznym i standardowym wyposażeniu kelnera oraz opowiemy wszystko o ubiorze obsługi w restauracji.

Wybierając się na uroczystość ślubną, w hotelowych restauracjach lub salach bankietowych, kelnerzy są niebywale eleganccy, a ich obsługa musi przyciągać uwagę swoim urokiem osobistym, tak aby wzbudzali zaufanie oraz umilali dłuższy pobyt w lokalu. Tak więc z jakich elementów składa się strój?

Spodnie – koniecznie w kolorze czarnym lub coraz częściej granatowym czy grafitowym sprawdzą się idealnie. Baza musi być ciemna, tak aby zawsze pasowała do reszty ubioru kelnera.

Koszula – w eleganckich lokalach oczywiście biała. Jeśli jednak mówimy o nowoczesnej restauracji lub piekarni czy cukierni, idealnie sprawdzi się bawełniana koszulka Polo. Kolor może być dowolny, natomiast z reguły unikamy intensywnych barw lub krzykliwych wzorów, tak aby nie zawróciły w głowie gościom. Koszulka Polo ma również tę zaletę, iż jest komfortowa i nie krępuje ruchów. Możemy również wybrać T-shirt, ma on charakter typowo sportowy, więc jest to rozwiązanie dla osób pracujących np. w Food truckach.

Marynarka – ten element garderoby zarezerwowany jest dla ekskluzywnych restauracji lub na imprezy o eleganckich charakterze.

Zapaska kelnerska – nie możemy jej pominąć, jest to najważniejszy element stroju, analogicznie do fartucha, skupmy się zatem na nich. Mają różne długości, od takich przed kolano, po długie sięgające około połowy łydki, zarówno dla Pań jak i Panów. Czarny, oczywiście jest uniwersalnym i sprawdzonym rozwiązaniem, ale na kolorową też możemy się pokusić, na przykład w kawiarni czy cukierni. Materiał musi być wysokiej jakości, najczęściej jest to połączenie materiału technicznego z bawełną. W naszej ofercie posiadamy różne ciekawe wersje.

Fartuch – jest ważny nie tylko dla kucharza, ale również dla kelnera. Musi chronić przed poparzeniem gorącymi cieczami lub niechcianym niespodziankami, jakie mogą się zdarzyć przy noszeniu kilku talerzy, lub kieliszków w jednej dłoni. Niektórzy kelnerzy pomagają w kuchni, dlatego fartuch musi spełniać wymagania BHP. Dobrą opcją jest fartuch wodoodporny wykonany z materiału technicznego. Zakładany na szyję i wiązany w pasie zawsze będzie komfortowy. Kolorystyka podobna do zapasek, a prostą zasadą jest zapamiętanie, iż im ciemniejszy kolor, tym bardziej elegancki wygląd.

Rękawiczki – wybierając się do ekskluzywnej restauracji, kelnerzy zakładają białe lub czarne rękawiczki. Nadaje to profesjonalizmu i podkreśla formalny charakter miejsca. Dzięki temu elementowi, kelner jest zabezpieczony przed poparzeniem, ma zwiększoną przyczepność, co zapobiega poślizgowi trzymanego przedmiotu.

Muszka kelnerska – jest doskonałym dodatkiem i uzupełnieniem ubioru obsługi kelnerskiej również dla płci pięknej. Nadaje szyku i wykwintności.

Logo restauracji – haft na dowolnym elemencie garderoby, na przykład fartuch, dyskretnie podkreśli nazwę restauracji. Pamiętaj, iż dobra reklama jest podstawą w dzisiejszych czasach, dlatego nie zapomnij zaprojektować swojego logo. U nas również wykonujemy taką usługę.

Podstawowe wyposażenie kelnera

Każdy kelner wyposażony jest w dwa długopisy. W restauracjach nie tylko są stoliki na dwie osoby, ale też na kilka, a nawet kilkanaście. Ciężko jest zapamiętać aż tyle dań, dlatego każdy kelner musi mieć czym zapisać zamówienie. A dlaczego dwa długopisy? Zawsze lepiej mieć zapas, w sytuacji, gdy długopis przestanie pisać. Byłby to niepotrzebny stres dla osoby przyjmującej zamówienie, a także gości. Unikajmy takich niechcianych niespodzianek.

Bloczek do notowania, oczywiście niezbędnik wraz z długopisem. Niezbyt gruby i każdego dnia bez zapisanych poprzednich, nieaktualnych zamówień.

Słyszałeś kiedyś o heblu kelnerskim? Jest to nic innego jak wielofunkcyjny scyzoryk kelnerski, który ma w sobie funkcje noża, korkociągu oraz otwieracza do butelek. Uchwyt jest zabezpieczony gumową powierzchnią, umożliwiającą przyjemną i bezpieczną obsługę.

W wielu restauracjach na środku stolika postawiona jest świeca, dlatego każdy kelner musi mieć przy sobie zapałki lub elegancką zapalniczkę.

Portfel do wydawania pieniędzy. W dzisiejszych czasach odchodzimy od płatności gotówką, natomiast zdarzają się sytuację, w których gość preferuje taką formę zapłaty. Niezbędny jest wtedy właśnie portfel.

Czysta chusta do nosa, zawsze może się przydać, dlatego też dobrze jest mieć ją przy sobie, nie tylko jeśli pracuje się w tym zawodzie. 

Identyfikator z imieniem – warto jest wyposażyć w ten element obsługę. Goście mogą swobodnie zwracać się po imieniu, co tworzy miłą i rodzinną atmosferę w lokalu.

Utensylia kelnerskie

Kelnerzy nie tylko posiadają akcesoria, które mają zawsze przy sobie, dodatkowym wyposażeniem są właśnie utensylia.

- Tace kelnerskie, na których mogą nosić kilka kieliszków oraz talerzy.

- Karta menu – niezbędnik w każdej restauracji, kawiarni czy barze.

- Zastawa stołowa, w tym sztućce oraz szkoło.

Kelnerzy posiadają również serwetę (hantlik, hangerl) do obsługiwania. Serweta służy do polerowania szklanek, talerzy lub wytarcia tac, jeszcze przed obsługą gościa. Każdy profesjonalny kelner zadba o to, aby zastawa stołowa była w idealnym stanie, tak aby każdy klient czuł się dopieszczony i zachęcony do zamówienia posiłku.

Zachęcamy do przeczytania pozostałych artykułów oraz zapoznania się z ofertą w naszym sklepie odzieżgastronomiczna.pl. Tutaj znajdziesz niezbędne elementy stroju profesjonalnego kelnera.

Powiązane produkty

Fartuch Czarny

Fartuch dla kelnerów w kolorze czarnym, wykonany w 35% z bawełny i 65% z poliestru o gramaturze 200g/m2 to doskonała propozycja, która łączy w sobie elegancję oraz wygodę. Fartuch uszyty w naszych szwalniach – produkt polski. Dodatkowo oferujemy możliwość naniesienia loga lokalu lub nazwy na odzież (haft) – w tym celu prosimy o kontakt mailowy.

Cena podstawowa 46,00 złCena 39,10 zł
  • -15%
  • -15%

Koszulka Polo Biała - Męska

Koszulka polo męska biała uszyta z wysokiej jakości bawełny 100% o gramaturze 210. Posiada elegancki kołnierzyk zakończony ściągaczem oraz funkcjonalne zapięcie na 2 guziki. Model dostępny w wielu rozmiarach – w wariancie z krótkim lub długim rękawem ze ściągaczem.
Materiał doskonale dopasowuje się do ciała, zapewniając wysoki komfort użytkowania, jednocześnie nie ograniczając ruchów.

Cena 35,06 zł

    Muszka kelnerska Czarna

    Muszka czarna to doskonały dodatek ubioru obsługi kelnerskiej. Uszyta w naszej pracowni krawieckiej z tkanin pochodzących z polskiej hurtowni nadaje pracownikowi eleganckiego wyglądu. Produkt cechuje najwyższa jakość wykonania oraz atrakcyjna i niska cena. Muszka dedykowana jest obsłudze hoteli, restauracji oraz wszelkiego typu lokali gastronomicznych. Wygodna regulacja pozwala na dopasowanie dodatku zarówno do męskiej sylwetki, jak i damskiej.

    Cena 41,00 zł

      Zapaska kelnerska średnia Czarna

      Zapaska do pracy dla kelnerów, o średniej długości w kolorze czarnym. Produkt pochodzenia polskiego, wykonany z wysokiej jakości materiałów, uszyty w naszych szwalniach. Możliwość nałożenia haftu z logo restauracji na zapaskę – po kontakcie mailowym. Wymiary zapaski to szerokość 70cm, długość 60cm. Zapraszamy do zakupów.

      Cena podstawowa 30,00 złCena 27,00 zł
      • -10%
      • -10%

      Komentarze (0)

      Brak komentarzy w tym momencie.

      Przejdź do koszyka

      Wróć do sklepu

      Koszyk jest pusty

       

      You can try some popular tags here:

      Konto klienta

      Konto klienta

      Nie posiadasz konta?
      Zarejestruj się
      4