- Wystrój
- 0 polubień
- 455 odwiedzin
- 0 komentarzy
Jeśli jednak restauratorzy zamierzają zdać się na własną kreatywność, to powinni pamiętać o kilku niezbędnych rzeczach.
Restauracja powinna mieć swój motyw przewodni. Może on nawiązywać do tematyki menu czy też historii miejsca, w którym się znajduje. Zadecyduje to o klimacie i oryginalności lokalu. Przestrzeń powinna być właściwie rozplanowana, co zapewni komfort i bezpieczeństwo zarówno gościom jak i pracownikom. Stoły i krzesła należy ustawiać w odpowiednich odstępach, minimum czterdzieści pięć centymetrów. Zapobiegnie to zawadzeniom, a także zapewni swobodne przechodzenie klientom i obsłudze. Lokal powinien być stosownie oświetlony. W tym celu warto postawić na odpowiednie oświetlenie, jakie nadają lampy kierunkowe, reflektory punktowe, żyrandole czy też tradycyjnie – świece, umieszczone na stole lub ścianach. Ważne jest, żeby światło nie było zbyt rażące oraz współgrało z kolorystyką pomieszczenia. Właściwy dobór barw wpływa na odczucia gości, dlatego szczególnie polecany jest kolor żółty, który pozytywnie oddziaływuje na znajdujące się w tak pomalowanej sali – osoby. Nie można też pominąć odcienia pomarańczowego, który pobudza apetyt. Podobne działanie ma także kolor czerwony, jednak ze względu na krzykliwość tej barwy, nie jest ona zbytnio zalecana. Należy także pamiętać o pewnych dość istotnych szczegółach, do jakich należy wybór zasłon, flakonów czy też świeczników. Powinny idealnie komponować się z pozostałym tłem.
I na koniec, ostatnia kwestia, czyli roślinność. Świetnie udekoruje wnętrze każdej restauracji. Ponadto, zapewni dodatkową ilość tlenu. Doskonale sprawdza się również na zewnątrz. Na pewno doda uroku lokalowi oraz go ożywi.
Komentarze (0)