Wystrój restauracji

 Jeśli jednak restauratorzy zamierzają zdać się na własną kreatywność, to powinni pamiętać o kilku niezbędnych rzeczach.

Restauracja powinna mieć swój motyw przewodni. Może on nawiązywać do tematyki menu czy też historii miejsca, w którym się znajduje. Zadecyduje to o klimacie i oryginalności lokalu. Przestrzeń powinna być właściwie rozplanowana, co zapewni komfort i bezpieczeństwo zarówno gościom jak i pracownikom. Stoły i krzesła należy ustawiać w odpowiednich odstępach, minimum czterdzieści pięć centymetrów. Zapobiegnie to zawadzeniom, a także zapewni swobodne przechodzenie klientom i obsłudze. Lokal powinien być stosownie oświetlony. W tym celu warto postawić na odpowiednie oświetlenie, jakie nadają lampy kierunkowe, reflektory punktowe, żyrandole czy też tradycyjnie – świece, umieszczone na stole lub ścianach. Ważne jest, żeby światło nie było zbyt rażące oraz współgrało z kolorystyką pomieszczenia. Właściwy dobór barw wpływa na odczucia gości, dlatego szczególnie polecany jest kolor żółty, który pozytywnie oddziaływuje na znajdujące się w tak pomalowanej sali – osoby. Nie można też pominąć odcienia pomarańczowego, który pobudza apetyt. Podobne działanie ma także kolor czerwony, jednak ze względu na krzykliwość tej barwy, nie jest ona zbytnio zalecana. Należy także pamiętać o pewnych dość istotnych szczegółach, do jakich należy wybór zasłon, flakonów czy też świeczników. Powinny idealnie komponować się z pozostałym tłem.

I na koniec, ostatnia kwestia, czyli roślinność. Świetnie udekoruje wnętrze każdej restauracji. Ponadto, zapewni dodatkową ilość tlenu. Doskonale sprawdza się również na zewnątrz. Na pewno doda uroku lokalowi oraz go ożywi.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Przejdź do koszyka

Wróć do sklepu

Koszyk jest pusty

 

You can try some popular tags here:

Konto klienta

Konto klienta

Nie posiadasz konta?
Zarejestruj się
4