Jak ułożyć sztućce?

Jak ułożyć sztućce?

Planując uroczysty obiad lub po prostu udając się do restauracji, wymagana jest znajomość położenia sztućców. Unikniemy w ten sposób zaskoczenia udając się do wykwintnego lokalu. Trudno w dzisiejszych czasach wyobrazić sobie wytworną kolację, bez odpowiedniego nakrycia stołu. Nadaje to estetyki, a zwykły posiłek przyjmuje wtedy zupełnie inną postać. Na centralnym miejscu przed każdym miejscem siedzącym na stole kładziony jest tzw. podtalerz. Może on mieć inną barwę niż reszta zastawy, wygląda to zazwyczaj bardziej efektownie.

Jest on swego rodzaju bazą pod inne talerze i powinna znajdować się na nim serwetka. Jak powszechnie wiadomo łyżkę i nóż (ostrzem do talerza) zawsze umiejscawiamy po prawej stronie, natomiast widelec po lewej. Sztućce obok talerza należy układać według kolejności podawanych potraw prostopadle do rantu stołu. Najbliżej powinny znajdować się te do dania głównego. Jeżeli rozpoczynamy od przystawki to najbardziej na zewnątrz po lewej stronie powinien znajdować się widelec do tej właśnie potrawy, natomiast po prawej odpowiedni nóż. Jeśli kolejnym daniem jest zupa to po prawej stronie bliżej talerza powinna znajdować się łyżka. Sztućce przeznaczone do spożywania deseru swoje miejsce mają powyżej talerza. Bliżej talerza widelczyk odwrócony widełkami w prawą stronę, powyżej natomiast łyżeczka odwrotnie niż widelczyk. Istnieje również teoria, że sztućce do deseru powinno umiejscowić się na stole dopiero po podaniu dania głównego. Obie jednak są dopuszczalne. Nóż do masła ma swoje miejsce na talerzu do chleba powyżej głównego talerza po lewej stronie prostopadle do rantu stołu. Z lewej strony zastawy za sztućcami, bądź na talerzyku ułożona powinna być serweta.

Naczynia na różnego rodzaju napoje powinny znajdować się w prawym górnym rogu rozpoczynając od kieliszka na wodę, przez kieliszek do szampana, czerwonego wina, kończąc na kieliszku do wina białego. Wszystko to może wydawać się niezwykle skomplikowane. Najważniejsza jest jednak zasada, że kolejność ułożenia sztućców od zewnątrz zgadza się z kolejnością serwowanych dań. Sztuką jest także odpowiednie odkładanie sztućców.  Chcąc zasygnalizować kelnerom, że zakończyliśmy posiłek powinniśmy ułożyć je prostopadle na tzw. godzinę 5.20. Jeśli natomiast zamierzamy zrobić sobie przerwę, po której dokończymy posiłek należy je skrzyżować Jeżeli chcemy, aby stół wyglądał jeszcze bardziej wykwintnie możemy postawić na mocniejszą dekorację stołu. Warto jednak pamiętać o zachowaniu harmonii i estetyki, a co za tym idzie uniknięciu chaosu. Kwiaty i świece są idealnym dopełnieniem dekoracji każdego stołu.

All comments

Leave a Reply