Kuchnia sycylijska

Kuchnia sycylijska

Wczasy w Sycylii wiążą się nie tylko z przepięknymi krajobrazami, słonecznymi plażami i wieloma zabytkami, które trzeba odwiedzić będąc w tym niesamowitym miejscu. Wybierając wczasy w Sycylii koniecznie trzeba spróbować również tamtejszej kuchni. W artykule poruszymy właśnie temat przysmaków, jakie możemy spotkać w Sycylijskich restauracjach.

Zacznijmy od najbardziej popularnego deseru w Sycylii.


1. Kassata


To deser w postaci krojonego ciasta na kawałki. Nasączony biszkopt, nadzienie ricotty z dodatkiem czekolady, na zewnątrz masa z marcepanu oraz kandyzowane owoce. Deser ten pochodzi z Palermo. Bardzo słodki deser który pochodzi z czasów średniowiecza idealne do mocnej kawy. 



2. Ryby i owoce morza

Wiele razy Włochy informują nas przed zamawianiem owoców morza w Rzymie, za to na Sycylii można je zamawiać. 
Dania te serwowane są w różnych kompozycjach, z makaronem, smażone w zupie. 

3. Glassa 

Potrawa dla osób które lubią smacznie i dużo zjeść. Zawartość tego dania to prawdziwy sycylijski makaron, bądź makaron z ziemniakami. Dokładnie składa się z makronu, ziemniaków, sosu oraz mięsa. Danie jest zapychające, dlatego odradzamy zamawiania dodatnej przystawki czy zupy przed  daniem Glassa. 

4. Panino con Panelle

Sycylijska odmiana burgera.  Składa się z świeżej sezamowej bułki, z nadzieniem oraz smażonych placuszków z mąk z ciecierzycy. Można ją dostać na targach bądź małych restauracjach. 

5. Arancini

Jest to nic innego niż zlepiona kulka, sprzedawana na straganach. Dokładnie ryż z ciekawym nadzieniem " con ragu" - mięso z sosem pomidorowym. Mozzarella z szybką oraz groszkiem, "con burro" gęsty soso beszamelowy. 

6. La frutta do Martorana - owoce Martorana. 

Podobno przepis na te "owoce" zawiera dwa składniki: - Mąka migdałowa oraz cukier. Dodatkwo dodawany jest barwnik dzięki czemu owoce te wyglądają bardziej realistycznie. Dlaczego taka nazwa ? - Ponieważ uważają, że powstały one w klasztorze Martorana w Palermo. Legenda głosi, że klasztor miał być odwiedzony przez ważnego koścoelnego dostojnika - Klasztor miał piękny sad, który chciał obejrzeć kościelny dostojnik. Jednak wszystkie owoce zostały zebrane. Wtedy zakonnice zastąpiły je marcepanowymi wyrobami, które przypominały prawdziwe. 



Polecamy wycieczkę z Krakowskim biurem podróży New Challenge

All comments

  1. Paweł

    Niedługo się wybieram w podróż na Sycylie na pewno sprawdzę dania i podziele się swoim zdaniem !

Leave a Reply