Profesjonalne zdjęcia Twoich dań

Profesjonalne zdjęcia Twoich dań

Fotografia jedzenia nie jest taka łatwa, dlatego początki bywają bardzo ciężkie. Zdjęcia początkowo nie wyglądają smakowicie. Czy początkujący fotograf bez drogiego sprzętu nie da rady apetycznie zrobić zdjęcia. Czy musimy specjalnie zapraszać specjalistę który przy sobie ma drogi studyjny sprzęt? - Podstawy fotografii jedzenia - Zaczynamy !

Światło - Naświetlenie 

Danie które będzie fotografowane powinno być bardzo dobrze naświetlone, dzięki temu bedzie wyglądać apetycznie. Profesjonaliści używają lamp o dużej mocy aby sztucznie naświetlić obiekt. Coraz mniej wykorzystuje się światło dzienne, które pozwala zachować naturalny wygląd dania. Dlatego warto robić zdjęcia w dzień przy dużym oknie, również pomagać sobie z doświetleniem np lampą. 


Układ oraz wygląd

Wasze tło niech będzie przemyślana zgodnie ze stylizacją dania. Dobrze mieć obok różnego typu dodatki przypraw. Pamiętaj, że czasami w piękny deser warto uzbroić w widelczyk. 


Kadr oraz technika 


Fotografowanie jedzenia to tak naprawdę ciężka przeprawa w której musimy się wykazać świeżym pomysłem oraz kreatywnością. Co zrobić aby osiągnąć najlepsze rezultaty ? 

Ustawienia - Polecamy małą przysłonę (f/2.8 - 5.6). Dzięki temu uzyskamy najważniejszy element dania, a tło się rozmyje. Korzystajcie też z małej czułości (ISO 100-400), aby zdjęcia nie były zaszumione. Najlepiej zdjęcia wykonywać w formacie RAW, nawet po wykonaniu zdjęcia możemy ustawić odpowiedni balans bieli. 

Blisko potrawy

Pokażcie największe detale potrawy, wszystkie najciekawsze elementy, pokazujcie potrawy z góry, również z dołu. 


Próby i ćwiczenia

Napewno nie powinno wam zabraknąć wytrwałości oraz pomysłów. Bądźcie kreatywni oraz kombinujcie z różnymi ustawieniami światła. 

All comments

Leave a Reply