- Nowości
- 0 polubień
- 154 odwiedzin
- 0 komentarzy
Jaka powinna być bluza piekarska?
Bezpieczna odzież gastronomiczna, w tym piekarska, musi spełniać wymogi Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Wspomnianych zagrożeń w piekarni jest naprawdę dużo: obrotowe elementy takich maszyn, jak rogalikarka lub krajalnica do chleba, poślizgnięcie się czy upadek spowodowanego śliską podłogą, oparzenie się tłuszczem, parą lub gorącym piecem, uszkodzenia powstałe w wyniku kontaktu z łopatami piekarskimi lub wystającymi, ostrymi krawędziami blatów.
Odzież piekarska, czyli na przykład spodnie lub bluza piekarska, zgodna z wytycznymi HACCP powinna być wygodna i trwała, wykonana z materiałów odpornych na uszkodzenia mechaniczne, mechacenie się, kontakt z detergentami lub wysokie temperatury prania. Często więc ubranie dla piekarza wykonuje się z bawełny. Jest to naturalny, wytrzymały, miękki i wytrzymały na działanie wysokich temperatur materiał. Nie rozciąga się, cechuje się bardzo dobrą izolacją oraz higroskopijnością oraz tym, że jest odporny na uszkodzenia i bezpieczny dla alergików. Dodatkowo, zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, co oznacza, że jest przewiewna, dzięki czemu jest wygodna i komfortowa w noszeniu.
Zastosowanie sztucznych tkanin może prowadzić do zasłabnięć i omdleń, jeżeli w miejscu pracy panują wysokie temperatury.
Istotna jest także gramatura ubrania - w przypadku bluzy powinno to być 140g/m2. Dzięki takiej gramaturze bluza piekarska jest lekka i przewiewna. Piekarze pracują w bardzo wysokich temperaturach, dlatego grubsze tkaniny mogą sprawić, że pracownikom będzie po prostu zbyt ciepło.
Jeżeli chodzi o fasony odzieży, to bluza piekarska powinna stanowić zabezpieczenie przed urazami, poparzeniami lub skaleczeniami, które mogą wystąpić podczas korzystania ze sprzętu zainstalowanego w firmie. Najlepiej więc postawić na proste, klasyczne, minimalistyczne kroje. Dlaczego? Dlatego, że każde dekoracyjne rozcięcie, dodatkowa kieszeń, guziki lub poszerzone rękawy czy nogawki mogą być przyczynkiem do groźnych sytuacji w miejscu pracy.
Bluza piekarska od GQS
Bluza piekarska od Odzieży Gastronomicznej jest wykonana w 100% z bawełny. Jest wytrzymała na otarcia, zatarcia i inne uszkodzenia mechaniczne. Taka tkanina w połączeniu z krótkim rękawem sprawia, że pracownik nie odczuwa niedogodności związanych z wysoką temperaturą.
Powiązane produkty
Bluza Piekarz - Cukiernik
Bluza z krótkim rękawem w serek dla została zaprojektowana do zastosowania w piekarni, kuchni, cukierni czy zakładach produkujących żywność (w przetwórstwie spożywczym). Wysokiej jakości materiał sprawia, że praca w niej jest wygodna, a krótki rękaw umożliwia wykonywanie obowiązków w wyższych temperaturach.
Spodnie 3/4 cukiernik piekarz
Wysokiej jakości spodnie dla piekarzy i cukierników wykonane z wysokiej jakości bawełny. Spodnie są krótkie (3/4 długości), wytrzymałe i wygodne. Dedykowane są dla branż takich jak: piekarstwo, cukiernictwo oraz zakłady produkcyjne przetwórstwa spożywczego.
Spodnie cukiernik piekarz
Spodnie piekarskie w kolorze białym wykonane w 100% z bawełny dedykowane są dla pracowników branży piekarniczej: zarówno dla kucharzy, jak i pomocników. Materiał wykonania sprawia, że są bardzo wygodne, elastyczne oraz przewiewne. Bawełna zapewnia doskonały przepływ powietrza. Gramatura spodni to 140-150 g/m2 – co oznacza, że są wytrzymałej na zatarcia, otarcia czy inne czynniki mechaniczne, które mogą powstać podczas pracy. Mimo sporej wytrzymałości są lekkie i bardzo wygodne, nie ograniczają ruchu podczas pracy piekarza.
Komentarze (0)