- GQ Group
- Nowości
- 0 polubień
- 829 odwiedzin
- 0 komentarzy
Fartuch dla kucharzy
Fartuch to najpopularniejszy rodzaj odzieży gastronomicznej, noszony nie tylko w lokalach serwujących posiłki, ale również w domowych kuchniach. Pokochały go kucharki oraz kucharze na całym świecie – nic dziwnego, ma uniwersalny charakter i doskonale chroni ubranie przed plamami oraz zabrudzeniami. Fartuch występuje we wszystkich kolorach tęczy i wzorach, dodatkowo spotkać go możemy z ciekawymi nadrukami lub haftami. Jego podstawową funkcją jest wspomniana ochrona ubrania znajdującego się pod nim. Stanowi zatem wierzchnią warstwę, która narażona jest na bezpośredni kontakt z jedzeniem. Wybierając odpowiedni model, warto skupić się na materiale oraz jakości wykonania, gdyż z reguły fartuch prany jest bardzo często. Tkaniny użyte do uszycia muszą być odporne na deformacje, zniekształcenia czy kurczenie, kolory natomiast nie powinny z czasem tracić swojej wyrazistości.
Fartuch w branży gastronomicznej noszony jest głównie w kuchni. Przygotowywanie posiłku wiąże się z wykonywaniem określonych czynności – gotowaniem, pieczeniem czy smażeniem. Każda z nich wymaga odpowiedniej obróbki żywności, ta natomiast niejednokrotnie uparcie plami. Stój kucharza składa się głównie z bluzy kucharskiej oraz spodni – fartuch nałożony na wierzch chroni je przed zabrudzeniem. Bezpośredni kontakt z wrzątkiem, gorącym olejem czy tłuszczem wiąże się z ryzykiem poparzenia, fartuch również zabezpiecza pracownika przed taką ewentualnością.
Zapaska kelnerska dla obsługi kelnerskiej
Chociaż fartuch noszony jest również przez obsługę kelnerską, coraz częściej zastępowany jest zapaską kelnerską. Jej fason różni się nieco od tradycyjnego fartucha, bowiem wiązana w pasie ochrania wyłącznie dół stroju, pozostawiając górę ubioru niezasłoniętą. Jest to doskonała alternatywa, gdyż kelnerzy oraz kelnerki podając klientowi posiłek, nie biorą udziału w jego przygotowywaniu – nie są zatem narażeni na powstawanie plam i zabrudzeń na powierzchni swojego stroju, chociaż oczywiście nie jest to reguła.
Zapaska kelnerska doskonale prezentuje się w towarzystwie eleganckiej góry oraz dołu – spodni lub spódnicy. Noszona jest przez kobiety oraz mężczyzn, niezależnie od charakteru lokalu gastronomicznego. Podobnie jak fartuch występuje w wielu barwach, wzorach i fasonach. Najczęściej odzież gastronomiczna tego typu wyposażona jest w wygodną kieszeń, przeznaczoną na notes i długopis – elementy niezbędne do złożenia zamówienia. Zapaska kelnerska również powinna być wykonana z wysokiej jakości tkaniny odpornej na zabrudzenia.
Ubiór obsługi kelnerskiej może być zatem dopełniony zarówno fartuchem, jak i zapaską. Wybór odpowiedniego elementu zależy wyłącznie od lokalu – jednak to zapaska kelnerska wygrywa ten pojedynek.
Powiązane produkty
Fartuch kucharski – Bordowy
Fartuch kucharski w kolorze bordowym z wysokiej jakości materiału o gramaturze 200 g/m2 dedykowany jest do pracy na kuchni. Dzięki uniwersalnym wiązaniom przy głowie oraz w pasie doskonale dopasowuje się do sylwetki i tym samy może być użytkowany zarówno przez kobiety, jak i przez mężczyzn. Zapraszamy do zakupów.
Fartuch kucharski – Folk design
Wysokiej jakości fartuch dla kucharzy ze wzorek Folk Design to doskonała propozycja dla restauracji, których motywem przewodnim jest motyw folkowy. Wysokiej jakości materiał o gramaturze 200 g/m2 jest wytrzymały i odporny na gorący tłuszcz. Oferujemy także możliwość naniesienia logo na odzież metodą haftu. Zapraszamy do zakupów.
Fartuch kucharski – Zebra
Fartuch kucharski ze wzorem Zebra to doskonała propozycja dla restauracji, które stawiają zarówno na jakość odzieży gastronomicznej, jak i na ciekawy wygląd. Fartuch wykonany z wysokiej jakości materiału o gramaturze 200 g/m2 dedykowany jest zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Dzięki uniwersalnemu wiązaniu przy głowie oraz w pasie – dostosowuje się do każdej sylwetki.
- -10%
- -10%
Komentarze (0)