Kuchnia azjatycka

To ogólna, kontynentalna nazwa kuchni, która jest bardzo popularna wśród osób, poszukujących nowych doznań smakowych. Składa się na nią:

KUCHNIA CHIŃSKA

Do przygotowania dań, w dużej mierze wykorzystywane są następujące składniki:

– pieprz syczuański, posiada ostry smak, o cytrynowym akcencie, który jest używany jako przyprawa do takich potraw, w których główne miejsce zajmuje kaczka lub kurczak,

– sos hoisin (sos słodko pikantny), przygotowywany ze śliwek i soi,

– tofu (twarożek sojowy), który powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego. Zawiera białko, dużo witamin oraz mało kalorii,

– sos sojowy, wyrabiany z prażonych ziaren soi, pszenicy / ryżu, wody i soli,

– ocet ryżowy, powstały w wyniku fermentacji ryżu,

– sos ostrygowy, przygotowywany z wywaru, z gotowanych ostryg.

Czymś, co bez wątpienia wyróżnia kuchnię chińską, jest niezwykle bogata kompozycja smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego, ostrego i gorzkiego. Najbardziej znanymi potrawami tej kuchni są: Glazurowana kaczka w sosie hoisin, Smażony ryż z krewetkami, Zupa z kukurydzą, kurczakiem i jajkiem, Krewetki z chili i czosnkiem, Pierogi z kurczakiem i kapustą (na parze), Ryba w sosie słodko kwaśnym.

 

KUCHNIA TAJSKA

Jest najbardziej znana z sałatek, wszelkiego rodzaju past oraz bardzo ostrych potraw, w których występują: ryby, ser, warzywa, jak również mięso w sosie. Słynnymi daniami tej kuchni, są: Sałatka z zielonej papai Som Tam, Jungle curry z tajskim bakłażanem, Kurczak z grilla, z kurkumą, Tajski omlet z nadzieniem, Czerwone curry z kaczką i ananasem, a także Tom Yum Jai (w wersji wegetariańskiej).

 

KUCHNIA JAPOŃSKA

Słynie z potraw, które złożone są z ryb (także surowych), owoców morza (małży, krewetek, ostryg, langust, krabów), warzyw i wodorostów. Popularnymi potrawami są Sushi, Ramen, Krewetki z dipem majonezowo – cytrynowym, Gyoza.

 

KUCHNIA KOREAŃSKA

Oparta jest na makaronie i ryżu, a także potrawach, które zawierają soję, warzywa i mięso. Słynnymi daniami tej kuchni, są: Bulgogi, Hoe, Gejang, Słodko pikantna wieprzowina, Kapusta Kimchi, Zupa z ziemniakami i cukinią, Naleśniki Kimchijeon, Ryż z kiełkami fasoli Mung.

 

KUCHNIA WIETNAMSKA

Jej dania, w większości składają się z makaronu oraz ryżu. Najbardziej znanymi potrawami tej kuchni, są Nem, Kaczka w pomarańczach i imbirze, Krewetki grillowane po wietnamsku, Tofu z shiitake, Zupa z Hanoi, z wieprzowiną i ryżowym vermicelli, Sajgonki z Hanoi, Tofu z trawą cytrynową, Krewetkowa zupa znad Mekongu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *