Ubrania gastronomiczne

Ubrania gastronomiczne w różnego rodzaju lokalach są bardzo ważnym elementem, do którego niestety często nie przywiązuje się wagi. Praca w kuchni wiąże się z trudnymi warunkami pod względem wysokich i niskich temperatur, czy wilgoci. Pracownicy mają do czynienia z ogniem oraz ostrymi urządzeniami i przedmiotami. Istotny jest więc odpowiedni ubiór, który zapewni komfort pracy, ale też bezpieczeństwo i higienę. Odzież gastronomiczna powinna być zatem zaprojektowana i wykonana z niezwykłą dokładnością i estetyką, posiadając walory użytkowe. Przepisy higieny w miejscach, w których człowiek ma do czynienia z obróbką żywności wymagają  zaopatrzenia się przynajmniej w bluzę kucharską. Odzież gastronomiczna to także elementy ubioru kelnerów, którzy reprezentują restaurację, dlatego ważne by była ona schludna, estetyczna i czysta, ale także funkcjonalna i komfortowa w noszeniu.

 

Ubrania dla kucharzy to przede wszystkim kitel, nakrycie głowy, odpowiednie spodnie, fartuch, bądź zapaska i specjalne buty. Obuwie do kuchni powinno być proste, jednolite z antypoślizgową podeszwą. Jest to bardzo ważny aspekt przy pracy w pomieszczeniu, gdzie często jest mokro, a co za tym idzie podłoga jest śliska i niebezpieczna. Dobrze, gdy buty są łatwe w czyszczeniu i utrzymaniu w należytej czystości, dlatego najlepiej, kiedy są wykonane z wysokiej jakości mikrowłókien. Jest to obuwie praktyczne, bezpieczne i trwałe. Jeśli chodzi o kitel, czyli bluzę kucharską, należy ona do podstawowych elementów ubioru kucharza. Powinna być wykonana z wysokiej jakości materiałów przepuszczających powietrze, nie gniotących się, łatwych w czyszczeniu i prasowaniu. Bardzo ważne jest, by nie krępowała ruchów i była dobrze dopasowana. Na kitlu czasem można zauważyć wyhaftowane na kołnierzu flagi narodowe. Są one niczym gwiazdki na żołnierskich pagonach. Aby mieć flagi na swojej bluzie trzeba czuć się mistrzem,  pracować na rodowitych produktach rozumieć zasady kuchni, znać jej historię i utożsamiać się z jej ideologią. Nakrycie głowy pracowników kuchni, czyli tzw. czapa kucharska to nie tylko element dekoracyjny, ale także spełniający rolę higieniczną. Dzięki niej nie musimy martwić się o znalezienie w daniu czegoś niechcianego. Najlepiej, gdy ma wszytą siateczkę, która dobrze trzyma włosy, zapewniając higieniczną pracę z żywnością. Spodnie kucharskie to równie ważny element ubioru kucharza, co bluza. Powinny być wykonane z najwyższej jakości materiałów przepuszczających powietrze, zapewniających bezpieczeństwo i komfort poruszania się po kuchni. Najlepiej, gdy są proste w kroju, zakończone obrębem na końcach, nie kurczą się podczas prania oraz nie mają podatności na zagniecenia. Najważniejszym i najczęściej używanym elementem ubioru w kuchni jest fartuch, bądź zapaska. Stanowi on dodatkową ochronę dla kucharza przed zabrudzeniami, a dzięki wszytym kieszonkom jest funkcjonalny. Porządny fartuch powinien odznaczać się sztywnością, dzięki czemu nie trzeba go zbyt często prasować, oraz nie odkształca się podczas częstego prania. Dobrze, gdy jest wodoodporny, co stanowi duże zabezpieczenie przed różnego rodzaju cieczami. Do zalet fartucha należy to, że w każdej chwili możemy go zdjąć wychodząc z kuchni, np. do gości. Bardzo ważnym elementem w wyposażeniu kucharza są także rękawiczki, które pełnią funkcję ochronną przed wysoką i niską temperaturą. 

Sprawdź ubrania gastronomiczne dostępne w naszej ofercie

Klienci zwracają uwagę na ubrania gastronomiczne

Dobrze ubrana obsługa to istotny element każdej restauracji, gdyż klienci często zwracają na to uwagę. Pozytywne pierwsze wrażenie jest niezwykle istotne. Każdy kelner jest swojego rodzaju wizytówką lokalu, a więc wymaga się od niego estetycznego i schludnego wyglądu. Profesjonalny ubiór ponadto podnosi prestiż lokalu. Strój kelnerów jest na ogół ściśle wyselekcjonowany przez kierownictwo lokalu, zazwyczaj jednak składa się z czarnych, materiałowych spodni, białej koszuli z długim rękawem, klasycznej muszki, bądź krawata, czarnych skarpet i półbutów. W przypadku kobiet spodnie zazwyczaj zastąpione są spódnicą. Dobrym pomysłem są również identyfikatory przypięte do bluzki, które ułatwiają klientowi rozpoznawalność kelnerów.

Wszystkie elementy odzieży gastronomicznej powinny być komfortowe i dostosowane do pracy w ciągłym ruchu, jednocześnie spełniając walory estetyczne. Dzięki wysokiej jakości wykonania i staranności o najdrobniejsze szczegóły, jak nici odporne na pranie, okres eksploatacji ubrań jest znacznie dłuższy. Do produkcji odzieży dla kucharzy stosuje się tkaniny będącej mieszanką bawełny i poliestru. Najlepszy efekt wizualny uzyskamy, dobierając wszystkim pracownikom kuchni identyczne stroje. Będzie to świetna wizytówka dla zespołu. Obecnie na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli, kolorów i krojów odzieży gastronomicznej, dzięki czemu coraz większa ilość restauracji, barów i różnego rodzaju lokali przykłada uwagę do ubioru swoich pracowników. Odzież gastronomiczna musi spełniać wymagane normy HACCP. Ubrania te powinny wyróżniać się opdornością na plamy, a w razie ich powstania istnieje możliwość szybkiego się ich pozbycia. Ze względu na stały kontakt z jedzeniem ubranie musi pozostawać czyste.

Kierując się wyborem odpowiedniej odzieży powinniśmy kierować się funkcjonalnością, estetyką i tym, aby spełniała walory estetyczne. Odzież ta ma spełniać przepisy BHP oraz parametry stroju kucharskiego opisane  w zasadach ogólnych. Normy te nie sprawiają, że strój ten musi wyglądać źle. Dzięki szerokiemu asortymentowi dopasowanemu do przepisów, odzież gastronomiczna spełnia nie tylko swoją rolę, ale też dobrze się prezentuje.

Chcąc posiadać najbardziej profesjonalny i odpowiedni strój, spełniający swoje funkcje nie powinniśmy na nim oszczędzać. Należy również pamiętać, iż chcąc zagwarantować jednolity strój dla całej załogi wiąże nas to z jedną firmą. Warto więc dobrze się zastanowić nad jej wyborem i wybrać tę, która zagwarantuje nam ciągłość dostaw i ewentualnych poprawek. Inwestycja w dobre ubrania dla personelu, które zagwarantują długotrwałą ich eksploatację na pewno jest opłacalna. Zapraszamy do zakupu naszych ubrań gastronomicznych wykonanych z najwyższej jakości materiałów.

Ubrania gastronomiczne dostępne w naszej ofercie:

  1. Fartuchy
  2. Furażerki
  3. Zapaski
  4. Czapki kucharskie
  5. Spodnie kucharskie

Szyjemy odzież na wymiar. Zamówienia prosimy składać drogą mailową z opisem jakie ubrania oraz w jakich rozmiarach chcieliby Państwo zamówić. Zaproponujemy atrakcyjne ceny i w przypadku akceptacji zrealizujemy zamówienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *