Jak powinna być ubrana obsługa restauracji?

Obsługa restauracji

Wybierając się na uroczystość ślubną, w hotelowych restauracjach lub salach bankietowych, kelnerzy są niebywale eleganccy, a ich obsługa musi przyciągać uwagę swoim urokiem osobistym, tak aby wzbudzali zaufanie oraz umilali dłuższy pobyt w lokalu. Tak więc z jakich elementów składa się strój profesjonalnego kelnera?

Elementy stroju obsługi

Spodnie – koniecznie w kolorze czarnym lub coraz częściej granatowym czy grafitowym sprawdzą się idealnie. Baza musi być ciemna, tak aby zawsze pasowała do reszty ubioru kelnera.

Koszula – w eleganckich lokalach oczywiście biała. Jeśli jednak mówimy o nowoczesnej restauracji lub piekarni czy cukierni, idealnie sprawdzi się bawełniana koszulka Polo. Kolor może być dowolny, natomiast z reguły unikamy intensywnych barw lub krzykliwych wzorów, tak aby nie zawróciły w głowie gościom. Koszulka Polo ma również tę zaletę, iż jest komfortowa i nie krępuje ruchów. Możemy również wybrać T-shirt, ma on charakter typowo sportowy, więc jest to rozwiązanie dla osób pracujących np. w Food truckach.

Marynarka – ten element garderoby zarezerwowany jest dla ekskluzywnych restauracji lub na imprezy o eleganckich charakterze.

Zapaska kelnerska – nie możemy jej pominąć, jest to najważniejszy element stroju, analogicznie do fartucha, skupmy się zatem na nich. Mają różne długości, od takich przed kolano, po długie sięgające około połowy łydki, zarówno dla Pań jak i Panów. Czarny, oczywiście jest uniwersalnym i sprawdzonym rozwiązaniem, ale na kolorową też możemy się pokusić, na przykład w kawiarni czy cukierni. Materiał musi być wysokiej jakości, najczęściej jest to połączenie materiału technicznego z bawełną. W naszej ofercie posiadamy różne ciekawe wersje.

Fartuch – jest ważny nie tylko dla kucharza, ale również dla kelnera. Musi chronić przed poparzeniem gorącymi cieczami lub niechcianym niespodziankami, jakie mogą się zdarzyć przy noszeniu kilku talerzy, lub kieliszków w jednej dłoni. Niektórzy kelnerzy pomagają w kuchni, dlatego fartuch musi spełniać wymagania BHP. Dobrą opcją jest fartuch wodoodporny wykonany z materiału technicznego. Zakładany na szyję i wiązany w pasie zawsze będzie komfortowy. Kolorystyka podobna do zapasek, a prostą zasadą jest zapamiętanie, iż im ciemniejszy kolor, tym bardziej elegancki wygląd.

Rękawiczki – wybierając się do ekskluzywnej restauracji, kelnerzy zakładają białe lub czarne rękawiczki. Nadaje to profesjonalizmu i podkreśla formalny charakter miejsca. Dzięki temu elementowi, kelner jest zabezpieczony przed poparzeniem, ma zwiększoną przyczepność, co zapobiega poślizgowi trzymanego przedmiotu.

Muszka kelnerska – jest doskonałym dodatkiem i uzupełnieniem ubioru obsługi kelnerskiej również dla płci pięknej. Nadaje szyku i wykwintności.

Logo restauracji – haft na dowolnym elemencie garderoby, na przykład fartuch, dyskretnie podkreśli nazwę restauracji. Pamiętaj, iż dobra reklama jest podstawą w dzisiejszych czasach, dlatego nie zapomnij zaprojektować swojego logo. U nas również wykonujemy taką usługę.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego i życzymy udanych zakupów.

Powiązane produkty

Zapaska kelnerska krótka Czarna - Zebra Design

Zapaska krótka czarna z dodatkiem zebra uszyta z materiału pochodzącego z polskiej hurtowni. Odzież dedykowana obsłudze kelnerskiej hoteli, restauracji, pizzerii, barów oraz innych lokali gastronomicznych. Fason posiada funkcjonalną kieszeń, mieszczącą najważniejsze przedmioty. Wiązana w pasie zapaska pięknie prezentuje się na każdym typie sylwetki.
Szerokość – 70 cm
Długość – 45 cm
Gramatura – 190-200 g/m2

Cena 30,00 zł

    Komentarze (0)

    Brak komentarzy w tym momencie.

    Przejdź do koszyka

    Wróć do sklepu

    Koszyk jest pusty

     

    You can try some popular tags here:

    Konto klienta

    Konto klienta

    Nie posiadasz konta?
    Zarejestruj się
    4