Jakie powinny być buty kucharskie?
Buty kucharskie są niezbędnym elementem ubioru każdego kucharza. Muszą zapewniać kucharzom i innym pracownikom kuchni bezpieczeństwo i wygodę pracy podczas wielu godzin stanie. W kuchni bowiem występują takie czynniki, jak gorące ciecze i tłuszcze, ryzyko poślizgnięcia się czy wysoka temperatura i wilgoć. Buty mają w jak największym stopniu zapobiegać oddziaływaniu tych niedogodności na stopy, jak również zapobiegać pojawieniu się dyskomfortu i bólu mięśni i stawów podczas wielogodzinnej pracy w kuchni.
Czapki kucharskie – jak je dobrać?
Czapki kucharskie są nieodłącznym elementem stroju kucharza, a także symbolem zawodu i profesjonalizmu. Mają za zadanie chronić włosy i twarz przed potem, a także nie dopuszczać do sytuacji, że pojedynczy włos dostanie się do przyrządzanej potrawy. Istnieją różne rodzaje czapek kucharskiej i każdy z nich jest dostępny w różnych rozmiarach i kolorach. Jaka powinna być czapka kucharska? Jak ją odpowiednio dobrać?
Zagrożenia na stanowisku, w pracy kucharza i kuchni
Stanowisko kucharza jest jednym z najważniejszych w branży gastronomicznej, ponieważ to kucharz odpowiada za przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków dla gości. Jednakże, praca na tym stanowisku wiąże się z wieloma zagrożeniami, które mogą wpłynąć na zdrowie i bezpieczeństwo kucharza.
Historia napiwków dla kelnerów i kultura napiwków w krajach
Dawanie napiwków kelnerom jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych praktyk w branży gastronomicznej. Choć nie jest to obowiązkowe, to jednak wiele osób uważa to za naturalny element zwyczajów kulturowych. Skąd wzięło się to zjawisko i dlaczego jest tak powszechne?
Elegancki biały fartuch dla kucharza
Fartuch kuchenny oraz bluza są niemal najważniejszymi elementami stroju każdego kucharza. Kolor biały może kojarzyć się ze sterylną czystością, a w restauracyjnej kuchni często panuje sajgon. Czym więc kierują się kucharze, wybierając elegancki biały fartuch?
Kapcie hotelowe z antypoślizgową podeszwą
Hotel lub SPA to miejsca w których mamy możliwość się zrelaksować, udając się na masaż, basen lub zabieg kosmetyczny. Oczekujemy wysokiego standardu oraz dopieszczenia pod każdym względem. Dlatego konieczne jest zadbanie o najmniejszy szczegół, a w tym kapcie hotelowe. Jakie więc najlepiej wybrać?
Odzież gastronomiczna odporna na wysokie temperatury
Kuchnia jest sercem restauracji, dlatego istotnym aspektem jest wyposażenie kucharzy w odpowiedni i profesjonalny strój. Odzież gastronomiczna musi być nie tylko wygodna, ale również spełniać powinna wymogi bezpieczeństwa i higieny podczas pracy. Zalecane jest, aby wszyscy pracownicy kuchni posiadali odzież ochronną, w tym obuwie, które jest antypoślizgowe, a na głowie nosili czepek, tak aby włosy zawsze były zasłonięte.
Spodnie kucharskie - jaką długość nogawki wybrać?
Każdy kucharz, aby mógł efektywnie pracować, koniecznie musi mieć dopasowany profesjonalny strój. Spodnie kucharskie są równie ważne, jak fartuch czy bluza. Czym się kierować przy wyborze spodni? Lepsza będzie wersja z długimi, a może krótkimi nogawkami? Dowiesz się tego w naszym artykule!
Z jakich elementów składa się strój kelnerki?
Wybierając się do restauracji, niewątpliwie zwracamy uwagę na charakter lokalu oraz strój obsługi. Na rynku mamy ogromny wybór lokali gastronomicznych, natomiast zawsze istnieje wspólny mianownik, otóż jest nim schludny wygląd kelnerów, podających posiłek do stolika. W tym artykule skupimy się na ubiorze profesjonalnej kelnerki. Z jakich więc elementów się on składa?